Turvaa seksuaali-identiteetin kustannuksella

Kirjoitin jonkin aikaa sitten artikkelin hlbtq-turvapaikanhakijoista ja heidän kokemuksistaan. Juttu oli mukava kirjoittaa ja haastattelemieni henkilöiden tilanne aidosti liikutti ja tuhaudutti. Kuitenkin myönnän, että lähtökohtaisesti olen skeptinen tällaisille jutuille. Turvapaikan tai oleskeluluvan perusteeksi pitäisi riittää vaino tai yksinkertaisesta halu parempaan elämään muualla kuin epävakaassa maassa. On ongelmallista, että rakennetaan kuvaa, jossa turvapaikan ansaitseee enemmän ne joiden koetaan edustavan paremmin länsimaisia arvoja. Tämä on samaa kategoriaa, kuin kristinuskoisia halutaan suosia muslimien sijaan. Toinen ongelma on, että homoseksuaalisuus perusteena juridiselle päätökselle, mikä turvapaikka konkreettisesti on, tarkoittaa homoseksuaalisuuden määritelmän rajoittamista ja normatisointia. Hakijan pitää todistaa, että homoseksuaalisuus on tasaista, varmaa ja pysyvää. Tämä sopii varsin huonosti siihen mitä nykyään tiedämme seksuaalisuudesta, tai miten meidän pitäisi seksuaalisuutta ajatella. Haluaisinkin tietää, miten esimerkiksi biseksuaalisuuden suhtaudutaan maahanmuuttovirastossa ja miten se on tarkoitus todistaa? Toisin sanoen, nykykäytäntö ei suosi näkymättömäksi koettuja tai moniulotteisia seksisuhteita tai sukupuoli-identiteettejä, vaikka ne voivat uhata henkilön turvallisuutta siinä missä homoseksuaalisuus.

Toivon, että yhä useampi saisi turvapaikan ja nopeasti. Toivon, että seksuaali- ja sukupuolimääritelmät eivät olisi lainsäädännön tai byrokratian armoilla.

Näillä sanoilla hyvää Pride -viikkoa! Muistakaa myös varsinkin juuri tätäkin asiaa pohtiva Queersaatio ja erillinen pinkkimusta-kulkue perjantaina!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s