Case Axl Smith ja nainen, joka huusi raiskausta

Tämän Axl Smith keissin myötä on eniten ärsyttänyt keskustelu, jossa yritetään väittää tekaistujen raiskaussyytösten olevan jotenkin realistinen pelko miehelle. Jopa samaa tasoa kuin raiskauspelon naisille. Ja siten seksikumppanien salakuvaaminen olisi jotenkin järjellisesti selitettävissä sillä, että puolustautuu perättömiltä syytöksiltä. Selitys on älytön.

En tiedä muita syytä kuin misogynia sille uskolle, että naisten tekemät tekaistut raiskaussyytteet olisivat jotenkin ilmiö. Todellisuussa tekaistut raiskausyytteet ovat harvinaisia. Harva nainen nimittäin haluaa käydä läpi pitkän ja henkisesti raskaan oikeusprosessin, julkisuusmyllystä puhumattakaan, vain tehdäkseen miehelle kiusaa. Myös se, että raiskaussyytteen saa aikaan ”helposti” vuosienkin jälkeen seksistä, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Tilastoja valheellisista raiskausilmiannoista ei oikeastaan ole, sillä näitä ei tilastoida erikseen, vaan kaikki, joiden ei poliisin toimesta todeta täyttävän rikoksen tunnusmerkkejä niputetaan samaan. Mutta oletaan nyt hetkeksi, että kaikki nämä kyseiset raiskausilmoitukset ovat valheellisia, mikä on epätodennäköistä, mutta oletetaan että on. Se tarkoittaisi, että poliisille tulee vuodessa noin 200 valheellista ilmoitusta raiskauksesta. Itse tuomion saamisen riski on sitäkin olematon, silla yleensä vain 10% kaikista ilmoituksistä ylipäätään johtaa syytteeseen. Vertailun vuoksi joidenkin arvioiden mukaan raiskauksien todellinen määrä Suomessa vuosittain on jopa 15 000. Kumpi pelko on realistisempi?

Eniten kuitenkin huolestuttaa, että lopulta tämä keskustelu perättömistä raiskausilmoituksista on vain omiaan kyseenalaistamaan raiskauksen uhrien asemaa ja täten vaikeuttamaan oikeusprosessia entisestään.

Eli ei anneta aiheettomille peloille valtaa.

Lähteet:

http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_oikeusolot.html
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/142571/Raiskausilmoituksista+yli+viidennes+perattomia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s